Word lid Bestel gratis

Wandel mee met de Nationale COPD Challenge

Bewegen is belangrijk, al helemaal wanneer u een longziekte heeft. Maar als u COPD heeft kan bewegen lastig vol te houden zijn en ook eng: wat als u extra benauwd wordt of nog vermoeider? De Bas van de Goor Foundation in samenwerking met het Longfonds helpen u daarbij met de Nationale COPD Challenge.

Bewegen is belangrijk, al helemaal wanneer u een longziekte heeft. Maar als u COPD heeft kan bewegen lastig vol te houden zijn en ook eng: wat als u extra benauwd wordt of nog vermoeider? De Bas van de Goor Foundation in samenwerking met het Longfonds helpen u daarbij met de Nationale COPD Challenge.

Wat voor positief effect wandelen kan hebben, weet Joke Rebel (59) maar al te goed. Toen zij COPD kreeg, kon ze niet veel meer dan alleen zitten. Nadat ze begon met wandelen, begon ze zich snel beter te voelen: ‘Na een tijdje kon ik weer stofzuigen en de was doen. Ik kreeg mijn leven terug, dat was echt een geweldig gevoel.’ Joke wandelt nu elke dag zo’n 4,5 kilometer en daardoor gaat het ook beter met haar COPD. ‘Bij mij is wandelen zo succesvol dat ik geen antibiotica en prednison meer nodig heb,’ vertelt ze. ‘Mijn spieren zijn veel sterker geworden, net als mijn ademhalingsspieren, waardoor ik het gevoel heb dat ik meer lucht heb. Ik voel me als herboren, een nieuw mens dat de hele wereld aan kan.’ Samen met het Longfonds en Slim Fysio zet ze zich in om de COPD Wandel Challenge in Almere van de grond te krijgen. ‘Ik hoop dat ik uiteindelijk COPD-patiënten in heel Nederland aan het wandelen kan krijgen.’

De uitdaging

De Bas van de Goor Foundation organiseert al jaren succesvol de Nationale Diabetes Challenge. Hierbij wandelen mensen met diabetes en andere chronische aandoeningen samen met zorgverleners voor een gezondere leefstijl. In samenwerking met het Longfonds en Move2Improve, een organisatie die beweging bij COPD onder de aandacht brengt bij patiënten, heeft de Bas van de Goor foundation nu ook een Nationale COPD Challenge opgezet.

Steeds meer wandelen

In 2018 vond er een pilot plaats van de Nationale COPD Challenge. Die was zo succesvol dat het evenement in september dit jaar voor het eerst écht plaats zal vinden. Zestien tot twintig weken lang wandelen zorgverleners, zoals een longverpleegkundige, een longarts of een fysiotherapeut wekelijks met mensen met COPD. Ieder op zijn eigen tempo en langzaamaan wordt de afstand vergroot.

Het hoogtepunt

Het doel van de COPD Challenge is om na maximaal twintig weken een finalewandeling van 3 of 5 kilometer uit te lopen. Joke Spierings, longverpleegkundige Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelt: ‘De binnenkomst in het stadion was een bijzonder hoogtepunt. We werden onder luid applaus ontvangen door vrijwilligers van de organisatie en reeds gefinishte deelnemers. Onze COPD-patiënten hebben na weken wandelen in Amsterdam hun doel van 3 km gehaald.’ Rondom deze finalewandeling is er ook een festivaldag met een warming-up, muziekoptredens, uitreiking van medailles en lezingen van bijzondere sprekers.

Wilt u ook meedoen aan de Nationale COPD Challenge? Vraag dan aan uw zorgverlener of hij/ zij zich aanmeldt. Meer info www.nationalecopdchallenge.nl.