Word lid Bestel gratis

Co-morbiditeit: meerdere ziekten tegelijk, naast een longziekte

Verslag van Longpunt Eindhoven 20 november 2017

Welke aandoeningen komen vaak voor bij mensen met een longziekte? Met die vraag aan de zaal begon Walter van Litsenburg zijn presentatie over co-morbiditeit bij Longpunt Eindhoven.

Het bestaan van meerdere aandoeningen naast een longaandoening bleek bij veel bezoekers bekend. Zo noemden men: obesitas, osteoporose, hartfalen, angst en depressie. Maar ook longkanker en diabetes zijn ziekten die vaak met een longziekte samengaan. Waar je dan als patiënt tegenaan loopt is dat je te maken hebt met verschillende artsen die niet of onvoldoende met elkaar overleggen. En: medicijnen die je voor de ene ziekte nodig hebt, kunnen slecht zijn voor het andere. Een voorbeeld:

  • Bij prednison stootkuren moet je de suiker goed in de gaten houden. Een belangrijk aandachtspunt voor longpatiënten die ook diabetes hebben

  • Het gebruik van inhalatie-medicatie kan de conditie van de botten verslechteren. Maar: Osteoporose en Vitamine D wordt niet standaard gemeten.

Ook kunnen artsen nog niet altijd over de juiste patiënt-informatie beschikken. Zo werkt een ziekenhuis met het zogenaamde Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS). Maar elke huisartsenpraktijk in Nederland werkt met een Huisartsinformatiesysteem (HIS).

Na de pauze gingen de bezoekers zoals gebruikelijk met elkaar in gesprek om ervaringen uit te wisselen. De centrale rol van de eigen huisarts kwam vaak ter sprake. Samenvattend: co-morbiditeit levert nogal eens problemen op en doet een stevig beroep op je eigen actieve rol als patiënt. Als de arts er uit zichzelf niet over begint, breng dan zelf ter sprake waar je tegenaan loopt als je meerdere aandoeningen hebt die elkaar beïnvloeden. Wees een mondige patiënt. En tot slot een tip die we al vaak hebben gehoord: vraag als het even kan iemand om met je mee te gaan naar een consult. Twee personen weten en onthouden meer dan één persoon .

Dank aan Walter en de rest van het team van Longpunt Eindhoven voor een boeiende en leerzame middag.